ordlistor, chib, romska, romani - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
     

Svensk-romska ordlistor

Här hittar du korta svensk-romska ordlistor inom olika sakområden. De är indelade så att varje romskt språk står för sig, i bokstavsordning. Antalet ordlistor är än så länge begränsat. Vårt mål är att antalet ska växa med tiden.

Romer som är spridda över världen tappar ofta en del av ordförrådet från sitt modersmål, och det är vanligt att man lånar in ord från andra språk. Just därför är det viktigt att med hjälp av ordlistor och ordböcker försöka upprätta ett unikt romskt ordförråd, även för fackord och andra speciella ord. Kanske gäller det särskilt de så kallade svenska samhällsorden, dvs. ord som är viktiga för den som vill orientera sig i det svenska samhället. Det rör sig till viss del om ord och begrepp som är unika för det svenska samhället och som därför kräver särskilda översättningar.

Ordlistorna uppdelade på olika romska språk

Klicka på länkarna i vänstermenyn för att se ordlistorna för varje enskild språkvariant. Ordlistor för resanderomani kommer att läggas ut senare.

Skicka in synpunkter, önskemål och frågor om ordlistorna

Kom gärna med synpunkter på vilka ordlistor, och vilka ord inom varje ordlista, du saknar. Du kan kontakta oss på 08-442 42 15 (tisdagar 9–12 ), på e-postadressen romani(à)sprakradet.se (byt ut à mot @) eller direkt i formuläret nedan.

Namn
E-postadress
Ärende
Text
Säkerhetskod: Skriv in dagens veckodag i fältet

Uppdaterad 16 december 2009

Ansvarig för sidan: Språkrådet