språk, språkvård, Folkminnen, namn, kulturarv, dialekter - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
 
Ord i almanackan
Månadens ord
Teman och kampanjer

   

Om webbplatsen

Här ger vi information om Språkrådets webbplats: hur webbplatsen är uppbyggd och hur man hittar på den, liksom teknisk information om tillgänglighet, webbadresser, kakor, RSS etc.

Innehåll

Så är webbplatsen uppbyggd

Vi har delat in webbplatsen i åtta flikar. Flikarna ger i huvudet ett antal underlänkar. Dessa har i sin tur ofta vänstermenyer för ytterligare undernivåer av innehåll.

Ett par av flikarna är inte helt genomskinliga: ”Språkvårdsarbete” ger information om språkvård, språkpolitik och språkorganisationer, både på nationell, nordisk och internationell nivå. ”Terminologi” informerar om terminologiskt arbete och termbanker.


Att hitta på webbplatsen

På webbplatsen kan du välja olika vägar in till informationen: via ämnesflikarna, sökfunktionen eller översikten. Översikten är en automatgenerad bild av våra huvudmenyer, med länkar direkt till sidorna.

Sökning innebär vanlig fritextsökning. Använd vanliga sökverktyg som citattecken runt fraser, trunkering med asterisk och boolesk sökning med + och -. När du skrivit in sökordet, tryck på enter eller klicka på pilen till höger. På vår söktipssida kan du läsa mer om sökmöjligheterna.


Kopiering

Du får gärna kopiera texter från vår webbplats, om inget annat anges för en specifik text. Var dock alltid noga med att ange källan.

Teknisk information

Tillgänglighetsstandarder

Vi vill att vår webbplats ska vara tillgänglig och användbar för så många som möjligt. Vår ambition är att följa anbefallda standarder för tillgängliga webbsidor (se W3C:s webb) och Vägledningen för webbutveckling. Vi är medvetna om att sidorna inte alltid validerar korrekt och att en del tillgänglighetsutveckling kvarstår.


Webbläsare

Webbplatsen visas bäst i moderna webbläsare, d.v.s. i de senaste versionerna av webbläsare som Firefox, Opera, Chrome och Safari.


Inställningar

Du kan ändra teckengrad på sidorna med knapparna A- och A+ i huvudet, men enklast ändrar du inställningar för teckengrad, bildskärmsupplösning etc. i din webbläsare och lokalt på din dator.


Webbadresser

Jämte adressen sprakradet.se har vi en s.k. idn-adress med å: språkrådet.se. Båda adresserna går lika bra att använda i moderna webbläsare. I Internet Explorer 5 och tidigare krävs dock ett tilläggsprogram. Läs vår information om idn på Datatermgruppens sidor. I s.k. alias, underadresser till olika sidor skrivna med bokstäver, har vi använt å, ä och ö (språkrådet.se/lättläst), även om detta inte är allmän konvention för alias. Alias med å, ä, ö är mer informativa och fungerar väl i alla moderna webbläsare.

Enstaka resurser presenteras som s.k. includer, d.v.s. i en integrerad ram där en tekniskt sett extern webbsida visas. Frågelådan är en databas som ligger kvar på vår gamla domän, spraknamnden.se, men som så snart som möjligt kommer att flyttas över till vår nuvarande domän. Eftersom den inte ligger på språkrådet.se, kan man inte söka i den via sökfältet i webbplatsens huvud.


Talsyntes och teckenspråksfilmer

Vi har talsyntes, datoruppläst text, för alla sidor. Observera att den än så länge bara fungerar för svenska, inte för andra språk på webbplatsen (ska senare utökas åtminstone till finska). En markera text-funktion, så att man bara får markerad text uppläst, finns också. I den spelare som öppnas kan du själv göra vissa ändringar i inställningarna för spelaren.

För ett antal sidor finns även teckenspråksfilmer. Filmerna finns utspridda på webbplatsen, men också samlade på en filmsida. För att se filmerna krävs i äldre webbläsare att programmet Quicktime är installerat på din dator.

Vi har inga sidor i s.k. lättläst version, utan vinnlägger oss i stället om att skriva klarspråk, d.v.s. att skriva en svenska som är enkel, klar och begriplig.


E-postadresser

Vill du skriva till enskilda medarbetare, skriv adressen som fornamn.efternamn@sprakradet.se. Observera att vi för att undvika skräppost förvanskat våra allmänna kontaktadresser. I flertalet kontaktuppgifter har vi skrivit (à), som manuellt ska omvandlas till @. Varför vi valt just à kan du läsa mer om på Datatermgruppens sidor. Du kan också nå oss genom att använda våra kontaktformulär.


RSS

Du kan prenumerera bl.a. på våra nyhetsnotiser och veckans språkråd med RSS (real simple syndication). När vi publicerar något du är intresserad av, ser du det i din RSS-läsare. Vill du läsa mer kan du klicka vidare till källan och läsa hela texten. De flesta större nyhetswebbplatser och bloggar erbjuder ett eller flera s.k. RSS-flöden. Läs mer om RSS t.ex. på Wikipedia eller hos Dagens Nyheter.


Filer och programkrav

På webbplatsen finns separata publikationer och dokument i pdf-format. För att kunna läsa dem måste du ha gratisprogrammet Adobe Reader installerat. Detta finns att ladda hem från Adobe. Teckenspråksfilmerna kräver i äldre webbläsare programmet Quicktime, som kan laddas ner från Apple. Detta kommer snart att bytas mot Flash- och html5-uppspelning.


Kakor

Den här webbplatsen innehåller s.k. kakor (cookies). Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med kakor få information om att webbplatsen innehåller sådana, vad dessa används till och hur kakor kan undvikas.

En kaka är en liten textfil som sparas i din dator när du besöker en webbplats som använder kakor. Vissa sparas i din dator, andra upphör att finnas till i samband med att du avslutar besöket på webbplatsen. Vårt webbsystem, Imcms, använder s.k. sessionskakor för att vi ska få korrekt statistik över hur många besökare som besöker flera sidor i vårt system. Dessa kakor lagrar ingen information om användaren och upphör att gälla 30 minuter efter att du avslutat ditt besök på webbplatsen. Detta webbsystem använder också andra kakor för att göra det lättare för dig att använda sidorna. I dessa sparas information om vilka inställningar du gjort under ditt besök på webbplatsen. Inte heller dessa kakor lagrar annan information om användaren.

Om du inte accepterar att det sparas kakor i din dator kan du ändra inställningarna i din webbläsare så att den inte sparar sådana. Systemet kommer då normalt ändå att korrekt visa de sidor du önskar besöka. Vidare information om kakor kan du få på Post- och telestyrelsens webbsidor.

Synpunkter?

Har du synpunkter på språkrådet.se, kontakta webbmästaren på webmaster(à)sprakradet.se; skriv om (à) till @.


Uppdaterad 27 januari 2014

Ansvarig för sidan: Webbredaktören