språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
 
Ord i almanackan
Månadens ord
Teman och kampanjer

   

Tvitteratur på frammarsch

3.8.2009

Bloggandet skapar nya genrer i miniromaner och sammanfattningslitteratur.

Vi har tidigare skrivit om mikro- och nanobloggar under månadens nyord och de nya förkortade och koncentrerade textgenrer de gett upphov till. Nu sätter bloggtexterna avtryck också i litteraturens värld, med författare som vill skriva korta, förtätade noveller och miniromaner i bloggformat. Dessutom finns förstås långa romaner i bloggform, i betydelsen ’längre samling av korta, dagboksliknande anteckningar’.

Det nya är också specialböcker för otåliga, tidsträngda bloggläsare som erbjuder kortversioner av kända romaner. I höst ska förlaget Penguin ge ut boken ”Twitterature” där litterära klassiker kondenseras ner till Twitterinlägg. Romanerna ska dock få vara upp till 20 inlägg långa, d.v.s. 20 gånger 140 tecken. Det är ändå mindre än en A4-sida. Några författare som väntas ingå i samlingen är Dante Alighieri, Stendhal, James Joyce och J K Rowling.

Ett annat exempel är ”80 romaner för dig som har bråttom” som den svenske tecknaren Henrik Lange gav ut för två år sedan. Varje bok får fyra tecknade rutor, där den första enbart innehåller titeln. Bibeln beskrivs så här: ”Gud skapade himmel, jord och människor. Jesus, Guds son, offrar sig för att människorna ska få sina synder förlåtna. Men det går åt helvete ändå.” Tidningen Resumé hoppade för en tid sedan på trenden och sammanfattade, i en artikel om fenomenet, August Strindbergs ”Hemsöborna”: ”Pigtokig utböling kommer till skärgårdsö och gifter sig med änka för pengarna. Svartsjuka och svaga isar leder båda i döden.” Ytterligare ett exempel är webbprojektet ”I love books” som sammanfattar böcker på max 25 ord, t.ex. ”I väntan på Godot”: ”Ingenting händer. Två gånger.”

Förr gavs kortversioner av litteratur ut främst för barn, i form av ”Illustrerade klassiker” (serietidningsversioner av kända verk) och vanliga barnböcker. Men i dag ges de alltså ut även för vuxna. Även när det gäller film är det i dag enkelt att slippa sega mellanpartier och ändå få ett stadigt grepp om handlingen. På Youtube finns mängder av kortversioner av kända filmer, ofta nedklippta till några få scener. Ytlig snuttifiering, säger kritikerna. Praktisk allmänbildning på sekunden och en demokratisering av kulturen, säger försvararna.

Som språkvetare får man konstatera att vi nu fått ännu fler textgenrer. Och att dagens texter tycks bli allt kortare. Hur det påverkar skrivande och språk i stort får framtiden utvisa.

Uppdaterad 24 augusti 2009

Ansvarig för sidan: Språkrådet