språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
     

Ny rapport om bristande information på romska

20.12.2012

Enligt en ny rapport från Språkrådet saknas trots lagkrav nästan helt information på romska på offentliga webbplatser. Dessutom får många romer ingen modersmålsundervisning, trots att de har rätt till det.

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) ska myndigheter och kommuner publicera information på de nationella minoritetsspråken. Romska (romani chib) är ett av dessa – men inte en enda kommun har information om sin verksamhet på romska. Det visar Språkrådets nya rapport ”Romska i undervisningen och på webben – en enkätundersökning från Språkrådet”.

Enligt samma rapport pågår modersmålsundervisning i romska i 14 av 290 kommuner i landet. Vissa kommuner ställer fortfarande kravet att det ska finnas minst fem elever för att de ska kunna få modersmålsundervisning, trots att de nationella minoritetsspråken är undantagna detta krav.

För att den nationella minoritetspolitiken ska bli mer synlig behövs mer information till kommunanställda om minoriteternas rättigheter. Läs rapporten (pdf).

Uppdaterad 20 december 2012

Ansvarig för sidan: Språkrådet