språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
     

TV-tips om teckenspråk

20.12.2012

SVT sänder tre program om teckenspråk i jul: ett program om en döv kvinna som levt ensam i de dalsländska skogarna, ett om tillblivelsen av ”visukalen” Fame – och en inspelning av själva föreställningen.

SVT sänder inom kort tre program om teckenspråk och teckenspråkiga.

Edit Johansson var en döv kvinna som levde ensam i de dalsländska skogarna och som dog 2010 vid 92 års ålder. Dokumentärfilmaren Rebecka Magnusson intresserade sig för detta levnadsöde och gjorde en film som sänds i dag den 20 december. Läs mer om programmet ”Kvinnan i skogen” hos SVT.

I maj tidigare i år visades föreställningen ”Fame – visukalen” på Örebro länsteater. Den var nyskapande på flera sätt: dels blandades musik och dans med teckenspråkig sång och dialog, dels var spelplatsen densamma under en månads tid, vilket är ovanligt i teckenspråkiga sammanhang. Föreställningen blev en publikframgång och den 26 december visar SVT en inspelning av föreställningen. Dagen efter, den 27 december, visar SVT en dokumentär om arbetet bakom produktionen.

Läs mer om programmen hos SVT och på Facebook.

Uppdaterad 19 december 2012

Ansvarig för sidan: Språkrådet