språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
 
Ord i almanackan
Månadens ord
Teman och kampanjer

   

Om nordiska språk på franska

18.12.2012

Flera svenska språkvetare medverkar i det senaste numret av tidskriften Nordiques.

Nordiques ges ut två gånger om året av biblioteket i Caen och den franska föreningen Norden, som har till uppgift att främja fransk–nordiska relationer på kulturområdet. Det senaste numret har rubriken ”De nordiska språken i globaliseringseran”, och en rad svenska språkvetare medverkar.

Bland andra beskriver Olle Josephson den nordiska språkgemenskapen ur ett historiskt perspektiv. Han redogör för de olika ländernas språkpolitiska riktlinjer och hur de följs upp och efterlevs i respektive land. Slutligen målar han upp två möjliga framtidsscenarier: kommer svenska och norska att närma sig varandra, medan skillnaden gentemot danskan ökar, eller kommer de tre språken att bli alltmer lika?

I andra kapitel intervjuas Lena Ekberg om den svenska språklagen och Maria Lim Falk beskriver sin forskning om undervisning på engelska i svenska skolor. Andra svenska skribenter som medverkar är Kerstin Norén och Karin Ridell. Dessutom innehåller numret en beskrivning av det isländska arbetet för att bevara isländskan.

Tidskriften Nordiques kan beställas från biblioteket i Caen. Texterna är på franska, med sammanfattningar på engelska.

Uppdaterad 18 december 2012

Ansvarig för sidan: Språkrådet