språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
 
Ord i almanackan
Månadens ord
Teman och kampanjer

   

Fiction eller fiktion? Romance eller romantik?

v. 22

Skriv hellre fiktion och romantik än fiction och romance för att beskriva litteratur- och filmgenrer.

Många ordlistor tar upp fiction och fiktion som två ord med separata betydelser; fiction definieras ’skönlitteratur’ medan fiktion anges betyda ’inbillning’, ’påhitt’. Men det finns ingen anledning att försöka upprätthålla en sådan betydelseskillnad eller att använda fiction i svenskspråkiga sammanhang. Dels används fiktion i dag ofta i betydelsen ’skönlitteratur’, dels passar stavningen med k bättre in i det svenska språksystemet. Man kan jämföra med engelskan, där fiction används både i betydelsen ’skönlitteratur’ och i betydelsen ’inbillning’, ’påhitt’.

På sistone har förlag och medier börjat marknadsföra romance som en ny litteraturgenre: Dagens Nyheter definierar det som ”romantisk underhållning, men med modernare omslag än 1980-talets Harlequinromaner”. Men romantik har samma innebörd och är att föredra på svenska – även om förlagen förstås gärna vill att vi ska anamma ordet romance.

Skriv alltså helst fiktion och romantik, inte fiction och romance (undantaget är etablerade uttryck som science fiction).

Uppdaterad 28 maj 2012

Ansvarig för sidan: Språkrådet