språkvård, språkrådet - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
 
Ord i almanackan
Månadens ord
Teman och kampanjer

   

Avhandlingen

10.5.2012

En ny avhandling från Göteborgs universitet visar hur orden tänka och tanke används i samtal med radiopsykologen.

I sin avhandling har Inga-Lill Grahn undersökt hur orden tänka och tanke används i tre samtal i programmet Radiopsykologen. I avhandingen presenteras två språkvetenskapliga analyser: dels en studie av grammatiken i konstruktioner där orden tänka och tanke finns med, dels en studie av interaktionen mellan talarna. ”Min undersökning visar att samtalarna inte bara talar om tänkande i termer av att någon tänker, utan framförallt i termer av ett pågående samspel mellan någon som tänker och själva tanken”, säger Inga-Lill Grahn till forskning.se.

De två analyserna visar hur språkbruket bidrar till den rådgivning som pågår i radioprogrammet, som går ut på att formulera och lösa inringarens problem. Det går till så att samtalarna gemensamt formulerar ett problem där tänkaren är i underläge i förhållande till tanken och därefter en lösning där tänkaren istället är i överläge.

Läs mer på forskning.se eller ladda ner avhandlingen från Göteborgs universitets webbplats (pdf).

Uppdaterad 10 maj 2012

Ansvarig för sidan: Språkrådet