samiska, modersmål, chib, minoritetsspråk, jiddisch, romani, språkpolitik, finska, meänkieli - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
     

Kyrkan tar strid för minoriteterna

8.3.2012

Svenska kyrkan har tillsammans med minoritetsorganisationer skrivit en kritisk rapport om att Sverige fortfarande inte lever upp till Europarådets minoritetskonventioner.

Den kritiska rapporten, ”Våga vara minoritet”, ska överlämnas till Europarådet i samband med att rådet besöker Sverige 5–8 mars.

Rapporten framhåller inte minst att Sverige inte lever upp till åtaganden kring språkliga rättigheter på utbildningsområdet, till exempel den kommunala rätten till förskola på samiska, finska och meänkieli inom särskilda förvaltningsområden. Rapporten uttalar sig också om minoriteternas och minoritetsspråkens bristande status i samhället, att många unga skäms för sin minoritetsidentitet.

Bakom rapporten står från kyrkans sida bland annat ärkebiskop Anders Wejryd och Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan. Rapporten har sammanställts av Kaisa Syrjänen Schaal, jurist hos Svenska kyrkan.

Läs mer om rapporten hos Svenska kyrkan eller hos Sveriges Radios Ođđasat, där rapporten också går att ladda ner.

Uppdaterad 8 mars 2012

Ansvarig för sidan: Språkrådet